عملیات ترانشیپ چیست؟

امروزه در مبحث تجارت کالا موارد زیادی وجود دارد تا آن را تحت تاثیراتی مثبت یا منفی دارد. در حمل‌ونقل بین المللی کالا امکان دارد تا راهی مستقیم برای ارسال محموله مورد از مبداء‌به‌مقصد باشد، پس به ناچار تجار کالای خود را ابتدا به یک کشور واسطه یا میانی منتقل و از آن جا با تغییر وسیله حمل‌ونقل، کالای خود را به کشور مقصد ارسال می‌کنند، این عملیات گفته شده را ترانشیپ(انتقال کشتی) می‌دانند. به‌عبارت‌دیگر هنگام که محموله یا کانتینر از یک کشتی‌به‌کشتی دیگر در حین انتقال به مقصد نهایی منتقل می‌شود را ترانشیپ می‌گویند. برای مثال باری می‌خواهد از کشورX به کشورY برود اما به دلایلی نمی‌تواند مستقیم به سمت آن برود پس ناچار در کشور یا کشورهایZ وسیله حمل خود(کشتی) را تغیر دهد و سپس به‌سوی مقصد نهایی انتقال یابد. همچنین بهترین راه برای پیگیری بار خود در هنگام استفاده از این عملیات، استفاده از ویژگی ردیابی آنلاین مسیر حمل‌ونقل است. شما می‌توانید به وب سایت شرکت حمل‌ونقلی که مسئول حمل‌ونقل بار شماست بروید و شماره بارنامه خود را وارد کنید و اطلاعات مربوط‌به‌زمان حرکت و ورود کشتی را بدست‌آورید. همچنین می‌توانید کشتی دیگری را که محموله برای مقصد نهایی با آن حمل می‌شود را همراه با جزئیات تاریخ عزیمت و ورود مشاهده کنید.

حال که به تعریف ترانشیپ آگاه شدید، لازم است تا به ویژگی‌های مثبت و منفی این عملیات پی ببرید. ویژگی‌های مثبت عملیات ترانشیپ عبارتند از:

  • قاچاق کالا.
  • صرفه‌جویی زمان در تشریفات گمرکی یا ترخیص کالا از گمرک.
  • کاهش هزینه‌‏های حمل‌ونقل.

اما در میان این مزایا، معایبی نیز به چشم می‏خورد. مانند تاخیری که در ترانشیپ رخ می دهد. تاخیر هنگام ارسال محموله به خارج از کشور، با توجه به مسیر طولانی‌تر در چنین شرایطی کاملا معمول است. به دلیل ماهیت ترانشیپ، محموله شما تخلیه و در کشتی دیگری بارگیری می‌شود که به زمان بیشتری نیاز دارد. ممکن است بارگیری کامل کشتی ورودی توسط یک بندر یک هفته طول بکشد و بارگیری آن در کشتی جدیدی که به مقصد نهایی می‌رسد، تا یک هفته دیگر به طول انجامد. این تأخیرهای طولانی می‌تواند نتیجه ازدحام بندر باشد و گاهی اوقات به تأخیرهای یک ماهه تبدیل شود. به‌همین‌دلیل، استفاده از این روش تنها درصورتی توصیه می‌شود که هیچ مسیر مستقیم حمل‌ونقل به مقصد وجود نداشته‌باشد.

عملیات ترانشیپ چند نوع است؟

  • ترانشیپ داخلی

ترانشیپ داخلی هنگامی استفاده می‌شود که می‌خواهید کالایی را در داخل کشوری جابه‌جا کنید یا به‌عبارت‌دیگر ارسال درون کشوری بار است و برای این عملیات لازم است تا مجوزی را از سوی دولت دریافت کنید.

در کشور ایران، لازم است در سایت گمرک ایران اقدام به ساخت اکانت کاربری کنید و به ترتیب مراحل زیر را انجام دهید:

  1. ابتدا از طریق گزینه دور اظهارات ترانزیت در منوی اصلی، باید اطلاعات کامل کالا به‌صورت بارنامه و قبض انبار، معرفی شود.
  2. در مرحله دوم باید گزینه ترانشیپ داخلی توسط متقاضی انتخاب شود.
  3. در مرحله سوم، آیکونی با نام گمرک میان راهی به متقاضی معرفی خواهدشد که بسته‌به‌‎مقصد مورد نظر، باید تمامی مراحل مرتبط با آن انجام شود.
  • ترانشیپ بین المللی

ترانشیپ بین‌المللی بسیاری در مناطق گمرگی انجام می‌شود، بنابراین از بررسی‌ها و عوارض گمرکی جلوگیری به‌عمل‌می‌آید. ترانشیپ بین‌المللی بسیاری در مناطق گمرگی انجام می‌شود. بنابراین از بررسی‌ها و عوارض گمرکی جلوگیری به‌عمل‌می‌آید، درغیراین‌صورت سبب تاخیر حمل‌ونقل کارامد می‌شود. این روش حمل‌ونقل به‌طور معمول کاملا قانونی و به صورت‌بخشی از تجارت روزمره جهانی انجام می‌شود، اما می‌تواند مانند ورود غیرقانونی، قاچاق یا کالاهای بازار خاکستر مورد استفاده قرار بگیرد. این روش ترانزیت معمولا برای صرفه‌جویی در هزینه حمل‌ونقل انجام می‌شود، اما زمان رسیدن‌به‌مقصد را افزایش می‌دهد. بعد از انجام این مراحل، متقاضی باید منتظر تاییدنهایی اعلام وصول پروانه در گمرک میانی باشد. زمانی که این تاییدیه ابلاغ شد، دو حالت پیش می‌‏آید. ابتدا اگر قرار باشد ارسال بار به مقصد‏های جداگانه ‏ای انجام گردد، قبض بار باید تفکیک و قبض جدید دریافت شود.

دراین‌مرحله، متقاضی باید وارد منوی دریافت سریال ترانشیپ شده و اطلاعاتی از قبیل شماره قبض انبار، گمرک میانی، گمرک مقصد و موارد مشابه را وارد کند. البته لازم‌به‌ذکر‌است که دیگر نیازی به واردکردن مجدد اطلاعات اظهارنامه ( اظهارنامه گمرکی ) نیست. در نهایت، برای هر مقصد مختلف، یک شماره سریال جدید ایجاد می‏‌شود که در وضعیت کوتاژ قرار دارد.

حالت دوم برای زمانی است که قرار باشد تنها تغییر حامل یا وسیله حمل‌ونقل انجام شود. این‌مرتبه‌دیگر نیازی به تفکیک قبض بارها نخواهدبود و فرد متقاضی می‌‏تواند از طریق منوی دریافت سریال ترانشیپ، شماره قبض گمرک میانی و مقصد را وارد کند و شماره سریال جدید را که در وضعیت کوتاژ قرار دارد، دریافت کند.

کارکرد عملیات ترانشیپ چیست؟

حال نوبت آن‌است‌که به اصلی‌ترین عملیات ترنشیپ پی‌ببرید و به‌طورکامل به‌این‌عملیات که در کشورمان بسیار حائز اهمیت است تسلط پیدا کنید.

  1. اگر بخواهید تغییر حامل را انجام دهید، نیازی به اظهار مجدد و جدید نخواهید داشت. شما می‏توانید با در اختیار داشتن شماره قبض انبار اولیه خود، شماره سریال و کوتاژ را از سامانه مورد نظر دریافت کنید. لازم‌به‌ذکر است کوتاژ تنها زمانی مفید است که بخواهید کالا را ترخیص کنید.
  2. کاربرد دیگر ترانشیپ ایناست که حمل کالاهایی با چند مقصد را میسر می‏سازد. زمانی ترانشیپ به کار می‏آید که محموله‏‌های ارسالی شما، تمامی ظرفیت وسیله حمل‌ونقل را اشغال کرده‌باشند. در این حالت، گمرک میانی انتخاب می‏شود که باید با شهرهای مقصد از نظر مسافتی، فاصله چندانی نداشته‌باشد.

دراین‌بین، محموله در انبار گمرک میانی تخلیه‌شده و قبض بار هر یک از محموله‌‏ها تفکیک می‏‌شود. تفکیک کردن قبض بار ممکن است به‌صورت سیستمی و دستی یا زیر نظر عملیات گمرگی انجام شود. زمانی که قبض بارها تمام‌وکمال تفکیک شد، محموله‏‌ها به‌صورت جداگانه در وسایل حمل‌ونقل مجزا بارگیری می‌شود تا به مقصد اصلی خود برسند.

پارسا امیرسلیمانی

0 دیدگاه

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *